Ostatnie lata przyzwyczaiły nas do sytuacji, w której to pracownik miał możliwość wyboru oferty pracy zgodnej z jego preferencjami. Jednak od sierpnia nastąpiły zmiany w tej kwestii. Zaobserwowano bowiem spadek zapotrzebowania na pracowników. To właśnie w tym czasie zamieszczono o 23 tys. mniej ofert pracy w porównaniu do sierpnia ubiegłego roku.
Skąd ta nagła zmiana na rynku pracy?
Niewątpliwie swój udział mają w tym podniesienie płacy minimalnej i inflacja. Przedsiębiorcy w obawie o fundusze firmy często rezygnują z zatrudniania nowych pracowników. Dlatego też ciężej jest znaleźć pracę, która w pełni odpowiadałaby naszym umiejętnościom i wykształceniu. Ten czas będzie wymagał od wielu kandydatów zdolności pójścia na kompromis.
źródło:www.money.pl
W ostatnim czasie możemy zaobserwować sporą rotację w gospodarce. Od początku roku do lipca w rejestrze CEIDG pojawiło się 0,2% więcej wniosków odnoszących się do zamykania firm. Bardzo duży wzrost (bo aż o 7,9%) nastąpił w przypadku pism o zawieszeniu działalności.
Kwestia zawieszania i zamykania biznesów powoli przestaje już kogokolwiek zadziwiać. Nie każdego przecież stać na pokrywanie stale rosnących kosztów utrzymania firmy.
Szymon Witkowski, Dyrektor Forum Pracy ZPP skomentował tę sytuację następująco: W najbliższym czasie prawdopodobnie będzie utrzymywał się trend przewagi zamykanych i zawieszanych działalności nad otwieranymi i wznawianymi. Jednocześnie wraz z poprawą sytuacji gospodarczej należy spodziewać się ustabilizowania i powrotu do działalności wielu przedsiębiorców.
Nasuwa się zatem jeden wniosek. Jeśli sytuacja gospodarcza nie poprawi się, nie ma co spodziewać się powrotu przedsiębiorców do prowadzenia działalności.
źródło: ceo.com
Wybuch pandemii COVID-19 i inflacja pokrzyżowały plany wielu sektorom działalności gospodarczej. Jedną z branż, które ponoszą największe straty z tego tytułu, jest gastronomia. Jak się okazuje, wzrost cen, wypłoszył sporą część klientów.
Pracownicy firm Proxi.cloud i UCE RESEARCH dokonali analizy zachowań 458 konsumentów. Z badań wynika, że sektor usług żywieniowych stracił w ciągu roku 13,3% klientów.
Jak tłumaczą to specjaliści?
Nikodem Sarna, specjalista z firmy Proxi. cloud uważa, że wysoka inflacja od dłuższego czasu mocno obciąża budżety konsumentów. Przez to nawet wizyty w restauracjach, uważanych przez lata za stosunkowo niedrogie, przestają być już powszechne i dostępne dla każdego. I faktycznie okazują się droższe niż przed rokiem. Na rynku widać też, że Polacy tną wydatki na codzienne, podstawowe zakupy w większym stopniu niż wcześniej. A jeśli tak się dzieje, to z pewnością przekłada się to na usługi gastronomiczne, z których korzystanie przecież nie jest pierwszą potrzebą.
źródło:ceo.com
Najnowsze dane GUS nie pozostawiają żadnych wątpliwości. Sytuacja sektora budownictwa w Polsce uległa pogorszeniu. Porównując luty 2023 z poprzednim rokiem, można zauważyć znaczny spadek liczby mieszkań gotowych do sprzedaży (18%) oraz wydanych pozwoleń na budowę (38%)
Co dalej?
Przedstawione powyżej realia z pewnością nie napawają optymizmem. Budownictwo jest bowiem jednym z najważniejszych sektorów w gospodarce.
Branża budowlana nie poddaje się i stara się przetrwać kryzys. Ratuje ją m.in. wzrost zapotrzebowania na instalacje fotowoltaiczne, magazyny energii, czy pompy ciepła.
źródło: money.pl
Wymarzony dom już w 3 miesiące? Jak to możliwe?
Rozmawiamy z właścicielem firmy BRZECHWA – Michałem Brzechwa, budującej energooszczędne domy już od 35 lat!
Zapraszamy do lektury wywiadu.
Warszawa, 28 grudnia 2022 r. – W 2022 r. polskie firmy doświadczały ataków hakerskich średnio co 9 minut. To jeden z najwyższych wyników w Europie. Hakerzy aktywowali się podczas pandemii, a spowodowana konfliktem na Ukrainie destabilizacja niektórych instytucji sprawiła, że zintensyfikowali działania. Co przyniesie 2023 rok w tym kontekście i co można zrobić, by uniknąć cyberataku?
Do Polski nadchodzi fala upałów. Właściciele sklepów obawiają się o ich biznesy. Co jest tego powodem?