Wydrukuj tę stronę
środa, 14 grudzień 2016 19:18

ZMIANY W SPOSOBIE ZNAKOWANIA ŻYWNOŚCI

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

13 grudnia 2016 roku zaczęły obowiązywać nowe przepisy unijne dotyczące znakowaniu żywności – teraz obejną również catering dietetyczny.


Obowiązek podawania informacji o wartości odżywczej obowiązują w Polsce i całej Unii Europejskiej od dawna, jednak dopiero od 13 grudnia 2016 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie UE 1169/2011, które reguluje całą sferę znakowania żywności. Oznacza to, że po 13 grudnia 2016 roku konsumenci znajdą na opakowaniach cateringu dietetycznego informacje o wartości odżywczej, czyli wartości energetycznej, ilość tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych; węglowodanów, w tym cukrów; białka oraz soli.


Firmy dietetyczne miały na przygotowanie się do nowych przepisów aż 5 lat. Największym wyzwaniem okazało się bardzo precyzyjne obliczenie zawartości składników odżywczych w daniach składających się z różnorodnych produktów.


źródło: http://ceo.com.pl/

Dodatkowe informacje

  • Branża: Gastronomia, Zakupy, Zdrowie, uroda, Eko-biznes, Fundusze unijne
Zaloguj się, by skomentować