Wydrukuj tę stronę
piątek, 13 styczeń 2017 13:40

DO KOŃCA 2022 ROKU W PIONKACH I RADOMIU PONAD TYSIĄC MIEJSC PRACY

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Firma QFG Food Group specjalizująca się w wytwarzaniu żywności gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu, zamierza do końca 2022 roku stworzyć ok 1 tys. miejsc pracy w mazowieckich Pionkach. 200 miejsc pracy zostanie tworzonych w nowej ubojni drobiu w Radomiu.

QFG sto firma specjalizująca się w wytwarzaniu convenience food, czyli wygodnej żywności,  gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. Głównymi odbiorcami wyrobów firmy są sieci handlowe i gastronomiczne. 80 proc. Całej produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski.

Firma rozpoczęła swoją działalność w 2000 r. w Radomiu, działając pod nazwą Krzyżanowscy. W kolejnych latach inwestowała w Pionkach i Białobrzegach

W najbliższych pięciu latach spółka planuje zainwestować w Pionkach ok. 400 mln zł tworząc w promieniu 100 km inwestycje, mające na celu zmniejszenie bezrobocia o ok. 20 procent.

Firma koncentruje swoją działalność głównie na terenach należących dawniej do b. zakładów „Pronit”. W drugim półroczu ubiegłego roku otworzono tam nowy zakład produkcyjny, a w trakcie budowy jest m.in. mieszalnia pasz.

Kolejne inwestycje przewidziane są na 2018 rok, będą nimi: własna przyzakładowa oczyszczalnia ścieków, dwie hale produkcyjne i młyn. Kolejne przedsięwzięcia mają ruszyć po 2018 roku i będą to: wylęgarnia piskląt oraz kolejne dwie hale produkcyjne i magazynowe. Zakład przymierza się również do produkcji wyrobów wegetariańskich oraz kartonów do pakowania produktów żywnościowych.

Firma przewiduje w przyszłości budowę centrum badawczo-rozwojowego, które ma umożliwić QFG testowanie oraz prezentację nowych technologii i produktów. QFG Food Group wybuduje również w Pionkach centrum konferencyjno-szkoleniowe z hotelem i basenem.

Listę inwestycji w Pionkach zamyka budowa osiedla domów wielorodzinnych.