×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 884.
Wydrukuj tę stronę

ROLNICY BĘDĄ MOGLI SPRZEDAWAĆ WŁASNE PRODUKTY - USTAWA PODPISANA

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Od 1 stycznia 2017 roku rolnicy będą mogli legalnie sprzedawać wytworzone przez siebie produkty. Ustawa została uchwalona przez Sejm 16 listopada 2016 r. Senat nie wniósł do niej poprawek.


Wprowadzenie nowych przepisów ma na celu ułatwić rolnikom sprzedaż żywności wytworzonej we własnym gospodarstwie. Z produktów, które będą pochodziły z chowu bądź własnej uprawy, każdy rolnik będzie mógł wytworzyć kiełbasy, szynki, pasztety, sery, masło, dżemy, marynaty, pierogi, oleje, płatki i co najważniejsze sprzedawać je odbiorcom takim jak turyści czy sąsiedzi.


Organem odpowiedzialnym za nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów roślinno mięsnych tzw. mieszanych, wytwarzanych w ramach rolniczego handlu detalicznego będzie Inspekcja Weterynaryjna. Żywność pochodzenia niezwierzęcego będzie pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Natomiast Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych będzie sprawować nadzór nad jakością handlową żywności, znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym.


Minister Zdrowia wraz z Ministrem Rolnictwa muszą określić limity ograniczające rozmiar działalności prowadzonej przez jeden podmiot w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz wymagania higieniczne dla podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną.


Ustawa wprowadza także preferencje podatkowe dla podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny. Z podatku będzie zwolniony rolnik do wysokości sprzedaży 20 tys. zł rocznie. Powyżej tej kwoty będzie obowiązywał 2-proc. podatek ryczałtowy.