W związku z tzw. tarczą antyinflacyjną 2.0, od 1 lutego stawka VAT na żywność zostanie obniżona z 5% do 0%. Dotyczy to m.in. mięs, produktów mleczarskich, warzyw i owoców, przetworów ze zbóż i wyrobów piekarniczych oraz niektórych produktów do żywienia niemowląt.
Zgodnie z zapowiedzią UOKiK ruszyły działania urzędu oraz Inspekcji Handlowej, w tym m.in. monitoring cen wybranych artykułów żywnościowych. Działanie to ma na celu piętnowanie negatywnych praktyk sprzedawców.
- Monitoring cen przeprowadzony w tym tygodniu ma być podstawą do oceny, czy sklepy zastosowały się i w jakim zakresie do wytycznych dotyczących obniżki VAT na podstawowe artykuły żywnościowe – podkreśla w „Dzienniku Gazecie Prawnej” rzeczniczka UOKiK Małgorzata Cieloch.
Źródło: https://tvn24.pl/biznes