Zainteresowanie dotyczyło importu artykułów spożywczych z terenu województwa lubuskiego. Celem wizyty było nawiązanie współpracy gospodarczej lubuskich przedsiębiorstw z biznesem amerykańskim oraz prezentacja walorów gospodarczych naszego województwa.
Amerykańscy przedsiębiorcy żywili spore nadzieje wraz z rozpoczęciem współpracy. Według nich, lubuski region jest czysty i ekologiczny. Polskie jedzenie jest dużo zdrowsze, nie ma tyle chemii, co w amerykańskim jedzeniu.
Firmy, które wzięły udział w spotkaniu to: Ludwig Foods, Polish Folklore Import Co, Norman Distribution oraz Old World Quality Foods.
Program obejmował konferencję połączoną z rozmowami biznesowymi z lubuskimi przedsiębiorcami, wizyty w lubuskich firmach i parkach technologicznych, seminarium połączone z rozmowami biznesowymi z lubuskimi przedsiębiorcami, wizyty w lubuskich przedsiębiorstwach oraz wizyty w parkach naukowo technologicznych.
W drugim odbyło się seminarium na którym m.in. został przedstawiony potencjał województwa lubuskiego, oferta spółki Zielonogórski Rynek Rolno-Towarowego jako platformy współpracy przedsiębiorców lubuskich i amerykańskich, informacje nt. współpracy polsko-amerykańskiej. Następnie, odbyły się rozmowy biznesowe pomiędzy przedstawicielami biznesu amerykańskiego i polskiego. Trzeciego dnia, miały miejsce wizyty w firmach Magnolia i Sulma oraz w winnicy w Mierzęcinie. A w ostatnim dniu odbyła się z kolei prezentacja oferty parków, m.in. w St. Kisielinie, Sulechowie i Gorzowie Wlkp. oraz wizyta w winnicy w Górzykowie.