Jeszcze niedawno ekologiczna żywność była kojarzona z bogaczami. Obecnie większość konsumentów woli zapłacić wyższą cenę i kupić zdrowe produkty bez chemicznych ulepszaczy. Żywność ekologiczna charakteryzuje się specyficznymi cechami, o których warto wiedzieć.
Samo rolnictwo ekologiczne zajmuje się produkcją żywności jakości ekologicznej. Takie produkty pochodzą z gospodarstw położonych na czystych terenach. Stosowane tam są ścisłe metody produkcji, które są kontrolowane przez niezależne, profesjonalne organizacje certyfikujące. Żywność ekologiczna jest wyprodukowana według ściśle określonych zasad rolnictwa ekologicznego, ujętego w postaci przepisów prawnych.
W celu uzyskania certyfikatu gospodarstwa ekologicznego trzeba spełnić trzy wymogi. Po pierwsze, trzeba wybrać jednostkę certyfikującą mających upoważnienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Następnie przedstawiciel zgłasza chęć przejścia na produkcję metodami ekologicznymi u Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych. Na koniec trzeba wnieść stosowną opłatę za kontrolę gospodarstwa.