×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 863.
Wydrukuj tę stronę
czwartek, 27 sierpień 2015 00:00

Rolnictwo Ekologiczne

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Najnowszym trendy w modzie jest w tym roku… ekologia. Polacy coraz bardziej troszczą się o własne zdrowie i dietę, co sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego.


Jeszcze niedawno ekologiczna żywność była kojarzona z bogaczami. Obecnie większość konsumentów woli zapłacić wyższą cenę i kupić zdrowe produkty bez chemicznych ulepszaczy. Żywność ekologiczna charakteryzuje się specyficznymi cechami, o których warto wiedzieć.

Samo rolnictwo ekologiczne zajmuje się produkcją żywności jakości ekologicznej. Takie produkty pochodzą z gospodarstw położonych na czystych terenach. Stosowane tam są ścisłe metody produkcji, które są kontrolowane przez niezależne, profesjonalne organizacje certyfikujące. Żywność ekologiczna jest wyprodukowana według ściśle określonych zasad rolnictwa ekologicznego, ujętego w postaci przepisów prawnych.

W celu uzyskania certyfikatu gospodarstwa ekologicznego trzeba spełnić trzy wymogi. Po pierwsze, trzeba wybrać jednostkę certyfikującą mających upoważnienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Następnie przedstawiciel zgłasza chęć przejścia na produkcję metodami ekologicznymi u Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych. Na koniec trzeba wnieść stosowną opłatę za kontrolę gospodarstwa.

Dodatkowe informacje

  • Branża: Eko-biznes
  • Województwo: cała Polska
Czytany 1381 razy

Zaloguj się, by skomentować