×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 884.
Wydrukuj tę stronę

Polska na pierwszym miejscu w UE w produkcji drobiu

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Okazało się, że Polska produkuje i eksportuje najwięcej mięsa drobiowego, zostawiając w tyle Niemcy i Francję. Wyniki podano podczas 27. Międzynarodowego Sympozjum Drobiarskiego, które tym razem odbyło się w Bydgoszczy.


W Bydgoszczy znajwiło się 215 członków polskiego oddziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej Eksperci przedstawili 110 doniesień naukowych oraz nagrodzono trzy prace magisterskie na tematy drobiarskie, których autorkami są: Aleksandra Dunisławska (I miejsce), Justyna Jankowiak (II miejsce) i Mariola Urbańska (III miejsce). Uroczyście nadano również godność honorowego członka polskiego odziału Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej, Pani prof. Teresie Majewskiej (UWM w Olsztynie), prof. Ewie Kapkowskiej (UR w Krakowie) oraz Piotrowi Siwierskiemu (MRiRW).


Potwierdzono, że Polska jest unijnym liderem w produkcji mięsa drobiowego. Od 2014 oku, produkcja wzorsła o 7% w stosunku do roku poprzedniego. Polscy drobiarze potrzebują też jedynie 1,5 kg paszy na kilogram brojlera kurzego. Co więcej, bardzo zmniejszyła się też liczba upadków – wynosi teraz mniej niż 3 procent.


Rośnie także eksport mięsa drobiowego – w srosunku do roku poprzedniego, urósł o 15%. Polacy sprzedają tuszki i elementy drobiowe głównie w Niemczech, Wielkiej Brytanii, Czechach, Holandii, we Francji i na Słowacji. Nasz drób jest porządany w Europie głównie ze względu na niską cenę – za średnio 100kg mięsa z kurcząt, trzeba zapłacić 136,1 euro, podczas gdy średnia unijna wynosi 191 euro/100 kg.