×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 863.
Wydrukuj tę stronę

Rolnictwo ekologiczne czynnikiem rozwoju lokalnego

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Coraz więcej gospodarstw ukierunkowuje swoją działalność na naturlną produkcję roślinną i zwierzęcą. Jest to niewątpliwie spowodowane wzrostem świadomości rolników na temat upraw ekologicznych.

W Polsce działają organizacje zrzeszające producentów rolnych posiadających certyfikaty gospodarstw ekologicznych, dostawcy ekologicznej żywności biorą również udział w różnych szkoleniach i kursach. Rolnictwo staje się więc szansą dla rynku lokalnego.


Niestety, coraz więcej małych gospodarstw upada, ponieważ nie są w stanie się utrzymać. Być może rozpoczęcie upraw ekologicznych to dla nich szansa na przetrwanie? Świadomość społeczeństwa coraz bardziej rośnie, a co za tym idzie – wzrasta potrzeba na produkowanie zdrowej żywności, również na rynku lokalnym.