Indeks cen żywności FAO wyniósł w styczniu br. 135,7 pkt. Oznacza to wzrost względem grudnia oraz przekroczenie rekordu z ubiegłorocznego listopada. W skali miesiąca wzrósł on o 1,1%. Najbardziej rosły ceny produktów mlecznych oraz olejów roślinnych.
Światowe ceny cukru spadły. Jest to już drugi miesiąc z rzędu obniżki cen. W styczniu indeks cen cukru FAO spadł o 3,1% i był najniższy od sześciu miesięcy. Niewiele wzrósł indeks cen zbóż (0,1%) oraz mięs.
Najbardziej wzrósł indeks cen olejów roślinnych, bo aż o 7,4% w stosunku do grudnia. Powodem są głównie obawy o ograniczenie eksportu z Indonezji. Produkty mleczne podrożały o 3,1% w ciągu miesiąca. Spowodowane jest to m.in. opóźnieniami w przetwórstwie i transporcie mleka ze względu na niedobory siły roboczej związane z pandemią koronawirusa.
Źródło: https://www.gospodarz.pl/