To, co jemy ma ogromny wpływ na samopoczucie i odpowiednią pracę mózgu. Dieta powinna być bogata przede wszystkim w produkty zawierające pełnowartościowe białko, np. jajka, chude mięso, tłuste ryby czy nabiał. Białko warunkuje prawidłową budowę układu nerwowego i sprawia, że odpowiednio on funkcjonuje, a jednocześnie zapamiętywanie wiedzy jest o wiele wydajniejsze.
Podczas nauki często zapominamy o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów. To ogromny błąd! Woda powoduje, że w naszym organizmie prawidłowo zachodzą wszystkie procesy metaboliczne. Odwodnienie z kolei sprawia, że czujemy się ospali, mamy problemy z koncentracją i logicznym myśleniem.
Jeżeli podjadasz, warto również robić to z głową. Zamiast sięgania po to, co jest pod ręką, lepiej spożyć coś, co usprawni pracę mózgu. Świetnym rozwiązaniem są więc np. orzechy.
Z umiarem również należy podejść do picia kawy – jest ona świetnym źródłem kofeiny, która wpływa na naszą koncentrację i oddala uczucie senności, jednak w spożywana w zbyt dużej ilości wypłukuje magnez i wapń, przyczyniając się do wydalenia składników potrzebnych mózgowi do prawidłowego funkcjonowania. Nadmiar kofeiny warto więc zamienić na zieloną herbatę.