4 i 4 lipca miały miejsce XXXVIII Międzynarodowe Targi Rolno-Przemysłowe, podczas których zaprezentowało się prawie 450 wystawców oraz dziesiątki tysięcy rolników.
W Centrum Doradztwa Technicznego w Sławkowie, gospodarstwie Romualda i Andrzeja Wiśniewskich firma Bayer testowała różne technologie ochrony roślin m.in. zbóż, rzepaku i kukurydzy. Zaprezentowała je podczas spotkania polowego 22 czerwca. Można było zobaczyć efekt działania zaprawy zbożowej Baytan Trio 180 FS, zaprawy insektycydowo-fungicydowa Astep 225 FS czy program intensywnej ochrony fungicydowej zbóż - Univo Xpro.
Wszyscy producenci eko żywności i rolnicy powinni znać ten składnik o zdrowych właściwościach. Czarny bez mógłby być wykorzystany jako zamiennik innych, bardziej szkodliwych substancji w jedzeniu.
Pod nazwą tej fundacji kryje się chęć wspierania polskich producentów oraz zaszczepienia w ludziach mody na kupowanie rodzimych produktów.
Najnowszym trendy w modzie jest w tym roku… ekologia. Polacy coraz bardziej troszczą się o własne zdrowie i dietę, co sprzyja rozwojowi rolnictwa ekologicznego.
Nie wszyscy wiedzą jak oznakowana jest zdrowa, ekologiczna żywność. Wszystkie takie produkty mają swoje symbole, które warto znać.
Mieszkańcy terenów wiejskich w ostatnich latach otworzyli tysiące małych przedsiębiorstw, które przyniosły miejsca pracy. Ich rozwój będą teraz również wspierać fundusze europejskie.