W 2021 roku wartość eksportu żywności z Polski wzrosła aż o 9% rok do roku i wyniosła 37,4 mld EUR (170,8 mld zł) co stanowi dotychczasowy rekord. Dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się o 9,7%.
73% wpływów z eksportu produktów rolno-spożywczych pochodzi z Unii Europejskiej. Najwięcej sprzedano w Niemczech (9,4 mld EUR), Niderlandach (2,2 mld EUR), Francji (2,1 mld EUR), we Włoszech (1,9 mld EUR) oraz w Czechach (1,6 mld EUR). Spoza Unii Europejskiej najczęściej eksportowano produkty do Wielkiej Brytanii, na Ukrainę, do Rosji oraz USA.
Jako powód rekordowego eksportu z Polski podaje się rosnącą aktywność gospodarczą polskich przedsiębiorców, wysokiej jakości produkty oraz dobre przygotowanie firm do funkcjonowania w warunkach pandemii.
Źródło: https://www.gospodarz.pl